Hajszalon

AZ EGÉSZSÉGES HAJ TITKA

Vágsélei Csilla Sára
2021.11.27 10:49

Legtöbbünk álma a dús, fénylő hajkorona, amelynek záloga az egészséges fejbőr. A külső ápoláson túl, így nagyban számít az is, hogy mit viszünk be szervezetünkbe.

 Az egészséges hajról és annak helyes ápolásáról Márton Eszter Csilla, a Diva De Luxe Hajszalon fodrásza ad tájékoztatást.

Szükséges tápanyagok
Táplálkozásunk hatással van fejbőrünk állapotára, ezért érdemes rá odafigyelni. – A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hajunk hidratálása szempontjából nagyon fontos, hiszen a haj negyedrésze víz. A töredezett, száraz haj oka éppen ezért sok esetben a nem elegendő vízbevitel – hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára Márton Eszter Csilla, a Diva De Luxe Hajszalon fodrásza. A szakértő szerint fontos még a fehérjében gazdag étrend, amit csirkével és halfélékkel könnyedén megoldhatunk. Továbbá érdemes minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. – Összességében elmondhatjuk, hogy az általános egészséges táplálkozás jó hatással van a hajra, bőrre és körömre is. Azonban vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek szükséges mennyiségét nem képesek fedezni az élelmiszerek, ezért táplálékkiegészítők formájában javasolt bevinni őket. A haj növekedéséhez elengedhetetlen a cink, a biotin, a kollagén, a hialuronsav, továbbá az A, B és D vitamin. Ezeket tabletta formájában is megvásárolhatjuk, de léteznek már olyan gyorsan felszívódó komplex italok, amelyek minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak – mondja a fodrász.

A lelki egészség szerepe
Hajunk szépségében is nagy szerepet játszik a lelki egyensúly. A stresszes életmód hajhulláshoz vagy akár gyors őszüléshez is vezethet. – Sajnos, sok esetben tapasztaltuk vendégeinknél a covid negatív lelki hatásait, amelyek a hajukra is kihatottak: kóros hajhullás, teljes őszülés, ekcéma, fénytelen haj – osztja meg velünk tapasztalatait Márton Eszter Csilla. Tehát bármilyen testi problémánk merül fel, legyen az akár hajhullás, érdemes feltérképezni a lelkünket és dolgozni magunkon.

Otthoni hajápolás
Ma már nemcsak sampont, sok más kiegészítő terméket is használunk, azonban a drogériákban hatalmas a kínálat és nehéz dönteni. – Mindenképpen ajánlom, hogy szakember segítségét kérjük egy fejbőrdiagnózishoz. Ez 10 percet vesz igénybe. Megvizsgáljuk a fejbőrt és kikérdezzük a vendéget. Csak ezután ajánljuk a számára legmegfelelőbb hajápolási termékeket, táplálékkiegészítőket. Ez azért is fontos, mert a legtöbben például nem tudják megállapítani, hogy zsíros vagy száraz korpájuk van, és nagy eséllyel rossz terméket fognak használni, ami ronthat a helyzeten. Mi minden hajtípusra és problémára tudunk bevált, professzionális termékeket adni az otthoni ápoláshoz: szerkezetjavítás, színmegőrzés, hajhullás, zsíros, vagy száraz, töredezett haj – tájékoztat a Diva De Luxe Hajszalon fodrásza. Egy profi termék azonban mit sem ér, ha rosszul használjuk. – Sokan nincsenek tisztában a helyes hajmosás szabályaival, pedig ezen múlik minden. Mindig kétszer mossunk hajat! Az első egy tisztító mosás, amivel fellazítjuk a szennyeződéseket, a második a gyógymosás, amikor már fel tudnak szívódni a hatóanyagok, és ki tudja fejteni a hatását a sampon. Ezután jöhet a balzsam vagy a hajpakolás, amelyeket nagyon alaposan kell leöblíteni. A balzsamot inkább vékony szálú, lelaposodó hajra, a hajpakolást a kémiailag kezelt hajra javaslom, de bármelyiket is használjuk, a fejbőrre ne kerüljön belőle, mert zsírosíthat! Hajhullás ellen aminexil tartalmú ampullákat szoktunk javasolni, amelyet nedves és száraz hajra is fel lehet vinni. A tisztítás és ápolás zárásaként a hajvégápoló olajak és a hővédők elengedhetetlenek. Fontos még tudni, hogy a hajmosást sem szabad túlzásba vinni. Heti egy-két alkalom bőven elég, a túl gyakori mosástól még zsírosabb lehet a fejbőr – figyelmeztet a fodrász. A férfiak hajhullása egy örök probléma, ami ellen egyre inkább tesznek az érintettek. Eszter szerint lényeges a megelőzés, már a 20-as évek derekán javasolt elkezdeni a hajhullás elleni samponok és szérumok használatát az érintett területeteken. Ezzel akár éveket lehet nyerni, a kopaszodás később kezdődik el és kisebb mértékben.

Hajvágás, professzionális hajkezelések
A fodrász szerint nem szabad elodázni a frissítő hajvágásokat. Egy hosszú hajból mindenképp ajánlott kéthavonta 1-1,5cm-et vágatni. Ne várjuk meg azt, hogy az eltört hajvégek miatt egyszerre 20 cm-t veszítsünk el. – Az egészséges haj érdekében ajánlott néhány havonta egyénre szabott szalonkezeléseket igénybe venni. Például a Kérastase professzionális márkának van egy Fusio Dose kezelése, amelynél 36 kombináció közül kiválaszthatjuk a megfelelő kezelést bárki számára. Ilyenkor kap a haj egy energiabombát, ami 4-5 hajmosásig kitart. Továbbá érdemes a hajfestést Olapex kezeléssel együtt kérni, amely megóvja a hajszerkezetet a káros kémiai hatásoktól – ajánlja a Diva De Luxe Hajszalon fodrásza.

Vágsélei Csilla Sára